Dessau 2006

Dessau. Middelgrote stad (77.000 inwoners) in de Duitse deelstaat Saksen-Anhalt. Eén van de vele Oostduitse steden die sinds de Wende van 1989 fors krimpt in inwoneraantal. Zwaar gebombardeerd in de Tweede Wereldoorlog vanwege de vliegtuigfabriek van Hugo Junkers, producent van Stuka-bommenwerpers. Toen ook de voornaamste productieplaats van het voor genocidedoeleinden ingezette verdelgingsgas Zyklon B. Maar nog altijd wel de stad van het vreedzame:

Bauhaus
Boven: het Bauhaus (1926) aan de Walter-Gropius-allee. Linksonder: het dubbele Meisterhaus van de kunstenaars László Moholy-Nagy en Lyonel Feininger, ook uit 1925/26. Rechtsonder het Konsumgebäude in de tuinwijk Törten, gebouwd in 1928.

Kornhaus aan de Elbe
Het Kornhaus aan de Elbe is een schepping van Bauhaus-architect Carl Fieger uit 1930. Het ontleent zijn naam aan een eerder cafë op deze plaats, dat op zijn beurt naar een graanpakhuis was genoemd dat hier stond. De balzaal aan de rivierzijde dient als restaurant en ademt nog de oorspronkelijke sfeer. Rechtsonder de starttoren van de Motorbootclub 'Elbe'.

volgende pagina
home overzicht